3.6 Smart cities
Link(s): Europese Green Deal (2019); Beleid omtrent smart cities
Context
De Europese Green Deal is een van de belangrijkste politieke prioriteiten van de Europese Commissie (2019-2024). De Green Deal heeft als doel om duurzaamheid in alle beleidsterreinen te integreren met een specifieke focus op het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050. In tegenstelling tot de vrees dat de COVID-19-pandemie de groene agenda van de komende jaren onder druk zou zetten, heeft de Commissie laten zien dat zij de groene transitie wil versnellen tijdens de fase van economisch herstel.
Het beroep op steden en de mogelijke impact van ‘smart cities’ speelt een grote rol in de duurzaamheidsplannen van de Commissie. Smart cities zijn plaatsen waar traditionele netwerken en diensten efficiënter worden gemaakt door gebruik te maken van digitale en telecommunicatietechnologieën ten behoeve van de inwoners en het bedrijfsleven. Smart cities gaan verder dan het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) voor een beter gebruik van hulpbronnen en minder uitstoot. Het staat voor slimmere stedelijke vervoersnetwerken, verbeterde watervoorziening en afvalverwijdering en efficiëntere manieren om gebouwen te verlichten en te verwarmen. Het betekent ook een interactiever en responsiever stadsbestuur, veiligere openbare ruimten en het tegemoetkomen aan de behoeften van een vergrijzende bevolking. De Europese Commissie voorziet haar beleid omtrent smart cities te updaten tijdens het nieuwe beleidsmandaat (2019-2024).
Link(s): Europees innovatiepartnerschap voor slimme steden en gemeenschappen (EIP-SCC)
Het Europees innovatiepartnerschap voor slimme steden en gemeenschappen (EIP-SCC), ondersteunt door de Europese Commissie, is een initiatief dat steden, het bedrijfsleven, kleine bedrijven (kmo’s), banken, onderzoekers en andere belanghebbende samenbrengt. Het heeft tot doel het stadsleven te verbeteren door middel van duurzamere geïntegreerde oplossingen en gaat in op de specifieke uitdagingen van steden op verschillende beleidsterreinen, zoals energie, mobiliteit en vervoer, en ICT. Het bouwt voort op de betrokkenheid van het publiek, het bedrijfsleven en andere geïnteresseerde groepen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en deel te nemen aan het stedelijk bestuur.